Pakowarka prozniowa z zewnetrznym ssaniem

Pakowarka próżniowa służy do szczelnego zamknięcia produktu w dedykowanym pojemniku, zwykle foliowym opakowaniu, po uprzednim odessaniu z niego powietrza. Pakowanie próżniowe pozwala na większe zachowanie świeżości zapakowanych produktów dzięki ograniczeniu do minimum rozwoju bakterii oraz pleśni. Jedzenie włożone w współczesny zabieg potrafi żyć nawet kilkukrotnie silniejsze niż w wypadku zastosowania nowych form pakowania.

Na zbycie jest jasnych kilka rodzajów pakowarek próżniowych, choć ich przeznaczenie jest odpowiednie, występują znaczne różnice w ciągu pakowania. Pakowarka komorowa - po daniu efektu w docelowym opakowaniu wewnątrz komory gości w niej wytworzona próżnia. W trakcie tego mechanizmu reszki powietrza są wypchnięte z opakowania. Po zakończeniu procesu jest zgrzanie otworu. Pakowarki komorowe powstają w przeciwnych rozmiarach od małych aż po urządzenia dwukomorowe, zwiększające wydajność pakowania. Ten rodzaj maszyn ceniony jest przede ludziom ze względu na niewielkie koszty obsługi i możliwość i siła używania. Wykorzystywane przede ludziom w sektorze żywieniowym oraz handlu. Pakowarka listwowa - w przeciwieństwie do pakowarek komorowych pakowany produkt pozostaje poza urządzeniem. Próżnię odnosi się poprzez użycie specjalnej folii i umieszczenie otworu worka, tak żeby produkt pozostał jak najdokładniej zamknięty, wewnątrz urządzenia. Niewielkie, w zderzeniu z pakowarką komorową, rozmiary oraz wysoka mobilność są dużymi cechami tego typu urządzeń. Jednakże konieczność zakupu specjalnej folii znacząco zwiększa koszty eksploatacji. Wykorzystywana zwłaszcza w sektorze spożywczym tam gdzie są produkty o dziwnych kształtach np, dziczyzna. Opakowania - w sukcesu pakowarek komorowych wybór rodzaju folii nie jest tak silnego miejsca gdy w wypadku listwowych. Pierwszy rodzaj maszyn pracuje przede wszystkim na biednych i szybko dostępnych foliach gładkich. Inny rodzaj pakowarek wymaga użycia folii moletowanej.